اولا كل سنة وانتم طيبين بمناسبة العام الجديد ويارب يكون سنة سعيدة علينا وعليكم وعلى كل مصر والوطن العربى
النهاردة هنتكلم عن الصيد بالغلة ( القمح )
التعريف: القمح البلدي ويستحن من النوع ذو الحبه الكبيره وان يكون كامل ( يعنى بقشرة ) مش بتاع البليلة لان القمح بدون قشرة لا يصلح ابدا انواع السمك : البلطي اوقات الصيد : من اول الظهر اشتغل بالغلة وطبعا لازم يكون دور غلة والسمك متعود عليها وتزفر قبل ما ترمى بوقت كافىالغله ليها صيد بالليل بس يكون فى مكان ضارب فيه كشافات نور لان السمك بيجي عليها عن طريق الرؤيه مش الريحه ودي بتكون ضعيفة

افضل شهور الصيد بالغلة

5/6/7/8/9

اولا تحضير القمح ودة لية اكثر من طريقة هعرفهم كلهم انشاء اللة

الطريقه الاولى
نصف كيلو غله ( قمح ) يتم غسله بالماء جيدا حتى ينظف من الاتربه تماما وبعد ذالك يتم وضعه فى اناء به ماء ويتم غليها على النار مع التقليب من وقت الى اخر حتى نضوج حبه الغلة , وتترك فى الاناء مغطاه لمده مناسبه حتى انتفاخ حبه الغله حوالى ربع ساعه , ولا تتركها لدرجه انها تتفتح او يتم نضوجها الكامل وذالك حتى تستطيع ان تضعها فى الصنارة , وبعد ذالك تغسل بالماء البارد ثم تصفيتها من الماء ويتم تقسيمها على اكياس وتوضع فى الثلاجه وتكون معده للصيد , ملحوظه عند غسيل الغلة قبل عملية الانضاج (التسوية ) وانت تقوم بعملية الغسيل استبعد الحبوب التى تكون على سطح الماء .

الطريقه الثانية
نقوم بغلى الماء جيدا ونصبه على الغله (القمح) المراد تجهيزها ثم نغطيها و نتركها مدة حتى تبرد المياة وتشوف الحبه نضجت ولا لا لو لم تنضج جيدا قم بتسخين كمية من الماء ثم نقوم باستبدال الماء القديم بالماء المسخن حديثا .
بعد ذالك تاكد من نضوجها جيدا بس بشرط انها تكون حبة الغلة منتفخة فقط و لم تتفح كاملا ثم تقوم بتغير الماء و تقوم بوضع الغلة فى طبق كبير تحت الفريزر بحيث ان تكون المياة الموضوعة فيها الغلة اعلى من مستوى الغلة فى الاناء اى ان تغطى المياة كل الغلة وتتركها عدة ايام و لاكن لاتنسى ان تقوم بتغير الماء كل يوم.
كل فترة امسك حبة غلة واحدة واضغط عليها بين اصابعك اذا اخرجت الحبة محتويتها بسهولة فهذة علامة على انها جاهزة للاستخدام كطعم واذ كانت الحبة ما ذالت بها بعض من الصلابة اترك القمح فى الماء مدة اخرى الى ان تتاكد انها اصبحت جاهزة لاستخدام فى الصيد , و بعد ذلك انشر القمح على ورقة جرايد (صحف) و بهذا تكون جاهزة للاستخدام


الطريقه الثالثة (طريقه التخمير بماء بارد)
و ذالك بان تضع القمح (الغلة) فى ماء بارد بدون ان تقوم بتسخين او غلى الماء و ذالك لمدة مابين 5-6 ايام و بعد ذالك يمكنك استخدام القمح المخمر وللحفاظ على رائحة القمح النفاذة يتم وضعة فى كيس من القماش .

الطريقه الرابعه ( التخمير فى ماء ساخن)
يمكن تخمير القمح فى ماء مغلى بعد غسلة مباشرة وتغطية الاناء ثم بعد ساعتين يعاد نفس الموضوع مرة اخرى وبعد ساعتان يغلى القمح على نار هادئة وتلاحظ باستمرار واول ما تفتح اى حبة قمح اطفى النار وارفع القمح بواسطة مصفى وضعة على ورق جرايد (صحف)

ودة الشكل لى المفروض تكون علية [ندعوك للتسجيل في المنتدى أو التعريف بنفسك لمعاينة هذه الصورة]

اماكن الصيد : من على الشاطيء ولازم يكون الدور ميتة هادية يعنى مش حامية يعنى الغله عايزه دور مياة ضحله الى حد ما يعنى الاقضل ان تكون ترعه صغيره والارضيه طينيه ومافيش حجارة عشان تسهيل الرؤيه للسمك او وسط ورد النيل والجميل ان تكون ادوار الغله اللى بيتغسل فيها غله زى ترعه الجيزاويه و بحر يوسف و بعض الترع الصغيرة و طبعا ده فى و قت غسيل الغله يعنى بعد الحصاد بالتحديد فى اخر الصيف يعنى اغسطس و سبتمبر ويفضل الدور ان يكون مافيهوش عمق وده علي فكرة مثالي في الغلة

تجهيز الدور: اولاً تجهيز الدور عن طريق عمل أكثر من مراية يعني أعمل خمس مرايات والتنقل بينهم طول اليوم والدور الى يشتغل معاك ماتسبوش ولعمل المرايه عن طريق رش كبشتين من الغلة علي ارضية الدور بحيث تكون نصفها في الماء والنصف الاخر علي البر على مسطح طين " ارضيه طينيه " على حرف المياة وبنظفر في دايرة كبيرة 5 متر اثناء التجهيز وعند انتهاء التجهيز وبدء الصيد صغر دايرة الظفر تحت رجلك 4 او 5 حبات والمرايه تعنى مياه صافيه جدا علشان السمك هياكل على الشوف مش الشم ولو المياة مش رايقة دور على ليخة (نبات مائي) او ورد النيل و قم بتنظيفه من المنتصف بحيث تكون ارضيته مكشوفه و لما الماية تروق قم برش الغلة لتحضير

ملحوظة" الغلة المستخدمة للتزفير نص سوا " علشان السمكة ما يعرفش ياكلها ويدخل على الحباية المستويه على السن

طيب انا قلت انى لازم يكون دور غلة لو انتا عايز الدور الى بتعد فية يكون دور غلة هتعمل ئية انا اقلك
ولتجهيز دور دائم للغله نتبع ما يلي : ويكون ذلك بمتابعته والقاء بعض القمح به كل يوم لمدة ويفضل فى الميعاد المفضل لك ان تصطاد فية بعد ذلك لكي يتعود السمك على الاكل في هذا التوقيتوعلي فكرة هذا الاعداد وان بدا للبعض عمل ممل الا انه ممكن يخللي لك الدور شغال طول الموسم لان السمكة بتتعود علي اكل الغلة لو كان سكنك بعيد عن الدور تشترى 2 كيلو قمح تستبعد نصف كيلو فى كيس ترفع الباقى على النار بعد 10 دقائق انشل ثلث الكمية التى على النار وضعها فى الكيس السابق بعد5 دقائق اخرى انشل الثلث الثانى من على النار وضيفة الى الكيس السابق بعد 5 دقائق اخرى انشل باقى الغلة من على النار وضفهم الى نفس الكيس ثم القى بكل الكمية فى الدور مرة واحدة وبعد اربعة ايام جربلان السمكة هتاكل فى اول يوم الحباية المستوية وتسيب الباقي وتستمر علي ذلك كل يومويبئى وفرت مرواحك للدور اكثر من يوم

طريقه حفظها : ممكن تكون فى طبق مغطي بالمياة موضوع فى الثلاجةاما إذا كانت مستويه فتوضع فى اكياس تحت الفريزرولا توضع بالفريزر عشان لو وضعت بالفريزر بتسود


طريقة الصيد :على المكينة غزل 30
و نعمل وش مجوز بشعر 25 او 20 بفاصل 5 سم بين السنين
طول الوش قصير عشان تحس باول نقرة يعني تحت التقل بـ 20 سم
السلاح 6 او 7 بسلاح حامي والافضل يكون دقنه واطى و مفتوح نسبيا
ضع حبة غلة واحدة علي السن الامامي بحيث لاتظهر مقدمة السن الحادة عند الصيد عن طريق شك القمحة فى السن من ناحية مكان الانبات فى الحبة لانة اقوى مكان فى القمحة
و الغماز (حرامي) أصغر غماز تلاقيه و الرصاص ورق "قشر" موزون
ترمى قدام وبعد كده تسحب الغماز براحة لعندك عشان السنار يرسى على الارض ومايعومش يعنى نرقد السنون على الأرض ومن اول سحبة تلطش على طول أشكم شكمة جامدة و بسرعة يعنى ما تستناش لان كدة يبأي السن في فم السمكة

ملاحظه هامه ان لا تترك السناره فى الماء مده طويله بدون تحريك (حرك كل شويه ) يعنى ارمى جوه واسحب عليك ناحيه الغله الموضوعه قريب

-يجب الجلوس متخفيا يعنى ابعد ما تستطيع عن الدور يعنى يا دوب تبقى شايف الغماز يعني خيالك ميكنش في الميه علشان السمك فى الغالب بيطلع على الجسر علشان ينقى الغله الموجوده والمفروض انه موش يشوفك علشان ما يخافش ويهرب من الدور. وممكن إنك ترمي بجانب الزرع الي نازل في الميه عشلان بيكون في تجمع سمك كتير


مع التمنيات للجميع بالتوفيق