منتدى الصيد و الهوايات
شكلك كدا بتلف كتير فى المنتدى ومش ناوى تسجل ياحلو
اشترك معانا دلوقتى


منتدى الصيد و الهوايات
شكلك كدا بتلف كتير فى المنتدى ومش ناوى تسجل ياحلو
اشترك معانا دلوقتى

منتدى الصيد و الهوايات
هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

منتدى الصيد و الهواياتدخول

منتدى الصيد و الهوايات


descriptionالصيد فى النيل Emptyالصيد فى النيل

more_horiz
1 – بعض انواع السمك الموجودة هناك لانى طبعا معرفهاش كلها نبدأ بالاكثر شهرة
- البلطى طبعا

- القرموط
- الكركور
- الشال ودة منه نوعين هنتكلم عنهم فيما يلى
- البياض ( العبيد)
- الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها)
- الانوم ( المز)
- الرعاد ( الرعاش )
- الدقماق ( دكر العبيد ) ودة بيوصل لاحجام رهيبه انا شفتها بنفسى حوالى 80 كيلو جرام وفى اكبر
2- معدات الصيد

طبعا معدات الصيد متختلفش عن الصيد فى اى مكان الا ان القصبات ( البوص ) 90% منه لازم يكون مكن وانواع نضيفه جدا لتتحمل الاحجام الكبيرة
اما القصبات اللى من غير مكن قليله جدا وتستخدم غالبا لصيد البلطى

3 – انواع الطعم

لا يوجد فى الصعيد طبعا الجمبرى ولا الدود الاسمعلاوى ولا الدود القراص ولكن الموجود هو
دود الارض – العجينه - الغله – العنب - مصارين الفراخ – وبعض المحارات اللى بتكون موجودة على شاطئ النيل – والسمك ( بعض الانواع تستعمل طعم )


4 – طرق الصيد والطعم المفضل لكل نوع من السمك بالترتيب

- البلطى


[ندعوك للتسجيل في المنتدى أو التعريف بنفسك لمعاينة هذه الصورة]


بما ان البلطى فى الصعيد احجامه معقوله شويه فالسن المستخدم له بيكون ما بين ( 9 و 6) وطبعا بيقبل على اى نوع من الطعم ( دود الارض - العجينه – الغله ) وطبعا المكة بتكون بجانب الشط او بين الحشيش ونادرا ما بتكون فى عمق النيل


- القرموط



[ندعوك للتسجيل في المنتدى أو التعريف بنفسك لمعاينة هذه الصورة]
طبعا دى اكتر سمكه بتاكل اى حاجة موجودة فى الميه ودى حكمه من ربنا لانه بتعمل على تنظيف المياه من اغلب القازورات يعنى فار ميت فرخه ميته سمك ميت اى حاجة متعفنه وخلاص من الاخر دى عامله زى القشاش بتاكل اى حاجة فى سكتها وبتيجى بأى طعم واى حجم سن الا انها ممكن تاكل كمان العنب والاحجام الكبيرة منها ممكن نحطلها الطعم عبارة عن فرخه ميته وفى ناس بتعملها عجينه بس يتخلى العجينه تتعفن علشان يكون لها رائحه نفازة تجزب القرموط وممكن تضيف لها روائح من عند العطار اسمها ( الحنتيت ) ويفضل لو وضعنا فى العجينه دماء اى قلبيحه

- الكركور

الكركور هو صغير الشال وسمى بهذا الاسم لانه بيطلع صوت اشبه بالكركرة وهو طالع من الميه وده بياكل دود ونادرا لما بيجى بالغله او بأى شئ تانى

- الشال

هو اكبر طبعا من الكركور بس نفس الشبه وبيكون له 3 شوكات اتنين فى الجنبين وواحدة فى الظهر وبيكونو جمدين جدا ومدببين الاطراف واحد اجناب الشوكه مسنن اشبه ما يكون بالمنشاروتكون حادة جدا ودة منه نوعين
الشال العادى وبيكون الظهر رمادى فاتح والبطن بيضاء جدا
والنوع الثانى بيسموه شال الحجر ودة لانه بيعيش بين الاحجار ولون ظهرة بيكون رمادى غامق جدا والنوع دة لازم تاخد بالك منه لانه لو كل الطعم ودخل الحجر يبقى عوضك على الله فى القرمه كلها لانه بيفرد الشوكتين اللى فى الجنبين ويصدرهم فى الحجر ومن المستحيل انه يطلع بعدها لانى بحس ان الشوكتين دول متركبين على مفصلات جامدة جدا لو طلعته فى ايدك وحولت انك تتنى الشوكة للجنب مستحيل انا جربت كدة فعلا ومعرفتش
ودة بيفضل دود الارض كباقى الاسماك ومكان وجودة قرب القاع وخاصه الاماكن اللى بيكون فيها حجارة

- البياض ( العبيد)
ودى سمكه قريبه الشبه بالقرموط والطعم المفضل ليها طبعا دود الارض وقطع السمك والحم اللى بيكون داخل المحارات اللى موجودة على ضفه النيل
- الشلب ( الشلبايه كما يطلقون عليها)

دى سمكة شكلها رقيق جدا ونادرا لما بتطلع فى السنارة لان ليها طريقه مخصوصه بيها لانها بتتغزى على الحشرات فهى بتاكل قرب سطح الميه وممكن تاكل دود الارض وغالبا لما بتطلع معايا بصفه خاصه بتكون كلت الطعم اثناء مهو نازل يعنى ميكنش لحق ينزل وبتلاقى السنارة جريت منك مع التيار بسرعه بتعرف ان دى شلبايه وطعمها جميل جدا

- الانوم ( المز)

انا شخصيا بحب السمكه دى جدا نظرا لشكلها الغريب وكمان انها بتعزنى جدا لانها بتطلع معايا كتير جدا مواصفات السمكة انها جسمها ناعم والشوك اللى فيها قليل جدا لذلك نادرا لما بتيجى بالشبك ولازم لصيد السمكه دى يكون معاك سن صغير جدا يعنى 12 او 11 ويكون ربط الشعر فى السن قليل يعنى لفتين تلاته بالكتير علشان ميشغلش حيز من السن علما بأن بق السمكه صغير جدا وله شكل غريب اشبه بخرطوم الفيل( على فكرة صورتها موجودة فى الموسوعه اللى عاملها احد السمكاويه عن الاسماك اللى بتعيش فى النيل ) والطعم عبارة عن دود الارض فقط وبتكون موجودة قرب قاع النيل .

- الرعاد ( الرعاش )

من اسم السمكه نعرف ان لها علاقه بالرعد او الرعشه فعلا لانها بها شحنه كهربيه ترعش وتؤلم من يحاول ان يمسك بها وهى على قيد الحياه والحل لو طلعت معاك اما انك تمسكها بأى عازل او تتركها لحد متموت ودى بتكون موجودة بين الحجارة والطعم عبارة عن دود الارض او مصارين الفراخ .
- الدقماق ( دكر العبيد )



[ندعوك للتسجيل في المنتدى أو التعريف بنفسك لمعاينة هذه الصورة]

انا مخلى الوحش دة للاخرلانه يستحق كلام كتير
فى بدايه الكلام عن هذا الوحش يجب ان نعرف ان مكان تواجدة بيكون فى قاع منتصف النيل ودة بيوصل احجام رهيبه جدا انا شفت منه حوالى 80 كيلو بس سمعت انه بيوصل فوق 120 كيلو بس انا مشفتهوش للامانه بس دة ليه طريقه صيد خاصه شويه فى الصعيد فى البدايه يجب تجهيز الطعم وهو عبارة عن (سمكه انوم ) ويجب ان تكون حيه وبكامل صحتها ويجب ان تكون البوصه من النوع الممتاز والشعر لا يقل عن 80 ( دة مقاس الشعر) نبدا رحله صيد وحش من هذه الوحوش
غالبا ما يكون الصيد باليل يعنى من بعد الساعه 9 بس اللى بيكون عاوز يصطادة بيروح بعد العصر ليه؟
علشان لازم الاول يصطاد الطعم وهو سمكه الانوم ويزعل لو طلع واحدة تكون بالعه الطعم لان بالشكل دة بعد ميسلك السناره السمكه هتموت المهم هو بيكون معاه عياشه يعنى كيس من الشبك بيحطه فى الميه ويحط فيه السمك اللى بيصطادة ليحافظ عليه حى ويفرح جدا لو لقى سمكه السنارة جيه فى شفتها بس حتى لو مع صياد جنبه ممكن يخدها منه ويديله اللى هو عاوزة لحد كدة كويس الطعم موجود والسناره جاهزة نيجى بقى لشلك القرمه وهى بتكون عبارة عن 3 سنون مقاس رقم 1 يعنى سنارة كبيرة


طريقه وضع الطعم ( سمكه الانوم )

الثلاث سنارات بيكون محطوطين فى السمكه كالاتى واحد فى المنطقه الى ورا الرأس مباشرا والثانى بيكون فى نص السمكه من اعلى الظهر والثالث بيكون فى الديل من اعلى طبعا كل الشعر اللى فى المكنه والقرمه مقاس 80 او اكبر وبعدين من فوق السمكه بحوالى متر او اكتر قليله بنربط قطعه من الحجر وزنها اكبر ون السمكه بس بنربطها بعقدة بسيطه وبشعر مقاس قليل جدا يعنى ممكن 10 و 15 الغرض منها انها تحافظ على مكان السمكه فى القاع وكمان تقطع مباشرا مجرد مالسمكه الكبيرة تاكل الطعم لكى تكون انتا منك للسمكه وانتا وشطرتك بقى نيجى بقى لكيفيه وضع الطعم فى قاع النيل طبعا كدة بيكون الوزن كبيرجدا يعنى السمكه تقريبا بتكون كيلو او كيلو ونص دى الطعم والحجر لازم يكون اتقل من كدة طبعا مينفعش انى احدف كل الوزن دة بالبوصه المهم بيكون بجانب الصيدين قارب صغير فاهم الموضوع دة بياخد السمكه والحجر ويمشى بيهم بالقارب مع الحفاظ على ان السمكه تكون فى الميه للبقاء عليها حيه اطول وقت ممكن واللى ماسك البوصه بيكون بيسيب الشعر لحد القارب ميوصل فى المنتصف تقريبا ويسيب السمكه والحجر علشان تنزل القاع ويبقى الدور بقى كدة على اللى هياكل امتى الله اعلم طبعا الفترة بتكون كبيرة جدا ( فترة الانتظار) لذا لازم يكون معاك سنارة تانى تصطاد بيها السمك العادى علشان متملش لان العمليه ممكن تقعد للصبح وعليك ان تتخيل الطعم عبارة عن سمكه اكبر من كيلو تخيل ايه اللى ممكن يطلع حوت ونيجى بقى للمرحله الاصعب وهى خروج هذا الوحش من الميه بتكون صعبه جدا وممكن نستعين بأصدقاء مش بصديق واحد وغالبا ما نلجأ للقارب
اتمنى انى اكون وضحت الصورة على قدر الامكان
* فى احد اليالى الخاصه بالصيد وبالصدفه البحته انا طبعا رامى بدود ارض بصطاد انوم او اى حاجة صغيرة على قدى وطبعا الشعر صغير يعنى القرمه 30 والمكنه 60 وفجأه الاقى مقدمه البوصه نزلت الميه بسرعه فتحت المكنه وسيبت الشعر تقريبا كله وطبعا كل الصيدين اللى جنبى عرفوا ايه اللى معايا وكل واحد طبعا بكلمته غرضهم المساعدة انا قلت كدة او كدة هو ضايع ضايع يعنى مستحيل يطلع بالشعر دة ولا السن 12 اللى كنت انا شغال بيه المهم قلتلهم سيبونى العب معاه شويه قبل ما يقطع وفعلا اول ما شبك معايا كانت حوالى الساعه 3 الفجر وفضل معايا لحد الساعه 4.5 ولقيت المقاومه بتعته انعدمت تماما بس قلت خلاص قطع بس بلم الشعر لقيت فى تقل غريب قلت اكيد دة من الحشائش اللى بتكون فى قاع النيل طبعا مستبعد انه يكون لسه موجود المهم ربنا اكرمنى وواحدة واحدة لميت الشعر وببص الاقى راسه هى اللى ظاهرة لما قرب منى انا اتفاجأت زى كل اللى قعدين جنبى وطبعا ولاد الحلال كتير طلعهولى بشوكه كانت معاهم وكان وزنه حوالى 12 كيلو نصيبه كدة هو اللى مصمم يطلع زهق من عيشته

descriptionالصيد فى النيل Emptyرد: الصيد فى النيل

more_horiz
اخى العزيز صايع بحر
موضوعك جميل وشبة كامل للامام قدما مع موضوعات جميلة اخرى
وشكرا

descriptionالصيد فى النيل Emptyرد: الصيد فى النيل

more_horiz
موضوع مفيد وجميل ولكن لى سؤال هل الدقماق هو قشر البياض ارجو الافاده وشكرا

descriptionالصيد فى النيل Emptyرد: الصيد فى النيل

more_horiz
شكرا جزيلا اخي الفاضل علي تلك المعلومات القيمه
والموضوع المميز والشرح المبسط تحياتي لك ولكل من ساهم
لوصوله الي الصيادين المبتدئين امثالي
أستفسار
ما هو السمك المستخدم في الطعم

descriptionالصيد فى النيل Emptyرد: الصيد فى النيل

more_horiz
انا عبد العزيز من المنيا واكتر سمك بيطلع معايا الانوم واحام كبيرة منه احب اضيف انه بياكل علي سن 10 كويس وياريت تحط طعم رفيع شوية وتخلي الدالية قصيرة ودايما بياكل علي الفردة القصيرة وهوا بيقاوم كتير في الاول بس بعد كدة بتنعدم مقاومتة واهم حاجة يكون معاك شوكة او ملقاف علشان تتطلع بية السمك لان لو حاولت تتطلعة علي العود ممكن يضيع منك لان بقة ضغير وخفيف مش بيستحمل وزن السمكة ..

descriptionالصيد فى النيل Emptyرد: الصيد فى النيل

more_horiz
كلامك صحيح يا زيزو
بس الانوم ده سمكة مش حلوة فى اكلها
عاوزين نعرف منك معلومات اكتر عن اسماك تانية
privacy_tip صلاحيات هذا المنتدى:
لاتستطيع الرد على المواضيع في هذا المنتدى
power_settings_newقم بتسجيل الدخول للرد