افضل ما قيل عن طعوم النيل
" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "
مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل
هكذا حال السمك
ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم
وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم
وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله
وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط
وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"
إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها
العوامل المؤثرة في اكل السمك
اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك
ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك
ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل
ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة
رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر
ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "
ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:
• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت
" ليس هناك قاعدة ثابته عند السمك "
مثله مثل الإنسان النهاردة عايز ياكل مكرونه
بكرة عايز ياكل محشي وطبعاً يا سلام لو فيه جمبه زفر
وساعات يكون واكل كويس ولما يكون قدامه شويه فاكهه او اى حاجه يقعد يقلب فيها ويتفرج عليها ويشمها وممكن ياكل منها حته ويسيبها ما هو شبعان
اما لو جعان هياكل على طول من غير ولا يبص ولا يشم
بس ممكن لو مثلاً وانت شبعان وشميت ريحه كباب بيتشوي !!!!!!! هتجوع تانى طبعاً من الريحه النفاذة
وساعات ما يكونش فى اكل غير اللى موجود فتكون مجبر عليه لان مافيش غيرة حتى ولو كان شويه جبنه قديمه متحنطين
وطبعاً ليه مواعيد فى الاكل متعود عليها فطار غذاء عشاء وممكن يتسلي فى النص بأى حاجة
ويا سلام بأى لو واحدة ست حامل ياة على الدلع والتمنع عن الاكل وساعات تصل الى حد كرة الاكل
هكذا حال السمك
ساعات يختار طعمه
ولذلك تنوع انواع الطعم مهم
وساعات يكون بيحب نوع معين
دة لو فى دور واخد على اكل معين وما فيش غيرة فى المكان وهنا يجب اختيار الدور المناسب للطعم
وساعات يكون مجبر على اكل طعم معين.
دة لو ما فيش اكل غير اللى انت راميهوله
وساعات يمتنع عن الاكل فى حاله الشبع
وطبعاً دة معروف بوقت الظهيرة بس برضوا ممكن ياكل يكون مفطرش كويس او طفس حبتين
او الطعم اللى معاك ريحته نفاذة ذى الكباب عندنا كدة بالظبط
وايضاً فى وقت الاباضة
وساعتها ما تفكرش تصتادة الا بالإكراة." تشميت"
إذن من المعلومة السابقة نتعرف على انه من اهم العوامل قبل اختيار الطعم هما المكان والزمان وعوامل اخرى سنتعرف عليها
العوامل المؤثرة في اكل السمك
اولاً :المكان
من المعروف انه ليس كل مكان به سمك بل اماكن قليله فى المياة هلى التى يتواجد بها السمك
هناك طبعاً ما يجذبها الى الشواطيء أو الصخور او الحجارة وهو الحشرات أوألطفيليات والاعشاب التي تتغدى عليها
وهناك قاعده عامه تقول ابحث عن اى شيء غريب فى المياة وهناك تتواجد الاسماك
ومن هنا يأتى دور تزفير المكان فمن العوامل الهامه قبل البدء فى الصيد هو جذب السمك الى الدور الخاص بك
ثانياً : الزمان
الوجه الاخر المرتبط بالمكان هو الزمان
* من المعروف ان افضل اوقات الصيد اول الشهر ووسطه واخره خاصه في الفجر والمغرب
لان القمر له دور كبير خاصه في الليل وذلك لان هناك انواع لا تأكل الا فى الظلام الدامس فعامل الضوء والظلام مؤثر بالنسبة للأسماك التي ترعى في النهار و التي ترعى في الليل
ثالثاً : درجة حرارة الماء
هناك بعض الانواع من الاسماك تنشط في البرد ويكون صيدها اوفر في ايام البرد القارص
مثل الشلباية والانوم والجلمان والبلطي الملقاوي والثعبان
وهناك انواع تختفي بحلول الشتاء ويكون نشاطها ضعيف ونادرة التواجد لانها في البرد تتجه إلى ما نسمية (الحوش) أو الاماكن الضيقة في المياة مثل الأنفاق الصخرية وجوانب المنشأت البحرية والتي تحد من حركتها لمقاومة البرودة وحتى لا تفقد الكثير من طاقتها بالحركة مما يسبب حاجتها للغذاء بشكل كبير لتعويض الطاقة المفقودة
رابعاً : عامل التيارات المائية و عامل المد و الجزر وعامل الرياح و ضغط المياة
فهناك اسماك تتحمل ضغط المياة والتيارات وهي غالباً كبيرة الحجم لتستطيع مقاومه هذه الطيارات
وغالباً ما تلجأ هذه الاسماك الى ان تتجه دائما الي البر (او المناطق القريبة من البر) لتبحث عن الطعام وانها طوال فترة بقائها في الاعماق لا تكون بحاجة الي الطعام لانها ممتلئة اما اذا جاعت فتراها تتجه الي البر لتبحث عما تقتات به
إلا بأي لو انت عملتلها هوم دليفري وحدفت الاكل عندها
وذلك بسبب ان النباتات لا تتوافر في القاع لوجود تيار الماء الذي يجرفها باستمرار فلا يترك لها الفرصة للنمو والتكاثر
ولذلك احبائي يري كل صياد ان الطريقه الخاصه به والتى اخذها عن تجربه هي افضل طريقة على الإطلاق
ويتمسك بها ولا يسمع لاي طريقة اخري سواء كانت صحيحه ام خاطئة
ليس معنى ذلك انه يتبع طريقة خطأ او غيرة يتبع طريقه خطأ
بل كلاهما صح مائة فى المائة
فالطريقة التى اتت ثمارها معك بالخير عليك ان تتمسك بها ولكن يجب عليك ان لا تنتقض الطرق الاخري فعلينا ان نحترم كل وجه نظر ونجربها ربما تكون الافضل وفي الاخر انت سيد قرارك وهنا نتترك للمثل الشائع وهو " ان كل شيخ وله طريقة "
ولكن هناك قواعد عامة لا مساس بها ومباديء فى الصيد يجب ان لا تضيع وقتك لكي تكتشف انك كان يجب عليك اتباعها ومن هذه العوامل:
• حدد هدفك : انت هتصتاد اي نوع من السمك
• تنويع الطعم مفيد للتعرف على طبيعة أكل السمك في منطقة ما في وقت معين ..وبعد كدة تستقر على الطعم
• استخدم الطعم الذي يفضله السمك ليس الذي تفضله وذلك يرجع الى الدور والسمك المتعود على اكل معين
• افضل طعم للسمك يمكن استخدامه هو الطعم الموجود فى البيئة التى يتم الصيد منها والدليل على ذلك ان الجمبري غير موجود فى النيل لذلك لا يعرفه السمك ولا يأكله
• حاول ان تستفيد من تجارب من حولك في المكان والطعم والوقت وان تجرب الجديد إذا احببت